Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Spoštovani starši in skrbniki, drage učenke in učenci,

v sredo, 17. 11. 2021, bomo pričeli z izvajanjem samotestiranja. Verjamemo, da ste si doma že uspeli ogledati povezave, ki smo vam jih poslali v prejšnjem dopisu in ki so vam bile v pomoč, da ste se o samotestiranju dodatno informirali in si tudi ogledali, kako bo to potekalo.

Skupaj s tem dopisom boste prejeli soglasje za izvedbo samotestiranja. Na tem dokumentu starši oz. zakoniti zastopniki označite, če se s samotestiranjem, ki bo v šoli potekalo trikrat tedensko, strinjate ali ne strinjate. To potrdite z vašim podpisom. V kolikor je vaš otrok cepljen ali ima uradno potrdilo, da je COVID-19 prebolel v roku preteklih 6 mesecev, imate možnost, da se vaš otrok ne samotestira. V tem primeru lahko na obrazec zapišete, da se s samotestiranjem ne strinjate, a morate šoli v tem primeru omogočiti vpogled v potrdilo o polnem cepljenju oz. potrdilo o prebolevnosti (potrdilo lahko npr. učenec prinese na vpogled razredniku skupaj s soglasjem do 16. 11. 2021). Zaposlene sem s sklepom ravnatelja pooblastil, da imajo pravico v vpogled in preveritev dokazila. Rok za vrnitev podpisanega soglasja in omogočenega vpogleda v pogoj PC je torek, 16. 11. 2021. Soglasje učenci vrnejo razredniku najkasneje do torka, 16. 11. 2021. Pri oddelkih, ki so trenutno v karanteni, vas bo o načinu in roku za vrnitev soglasja obvestil razrednik.

V kolikor otrok ne izpolnjuje pogoja PC (prebolevnik, cepljen) in se starši s samotestiranjem v šoli ne strinjate (oz. učenec do torka, 16. 11. 2021, soglasja razredniku ne bo vročil), bo učenec ostal doma, saj ne izpolnjuje pogoja, da lahko obiskuje pouk v šoli. Za takšnega učenca bo organiziran pouk na daljavo. Navodila za pouk na daljavo bo učencem sproti podajal razrednik oz. predmetni učitelji v okolju Google meet, ki ga uporabljamo v primeru pouka na daljavo. V primeru 1. triade bo pouk na daljavo organiziran s pomočjo el. pošte in občasno preko videokonference tekom rednega pouka. V kolikor bi se starši naknadno odločili in privolili v samotestiranje v šoli, lahko to šoli pisno sporočijo in na šolo dostavijo podpisano soglasje. Učenec bo v tem primeru takoj lahko pričel z obiskovanjem pouka v šoli, le da bo ob prvem prihodu v šolo izvedel samotestiranje, nato pa se bo samotestiral skupaj s preostalimi učenci.

Samotestiranje se bo izvajalo ob ponedeljkih, sredah in petkih pri prvi šolski uri, ko so združeni v oddelku. Samotestiranje se bo izvajalo v matičnih učilnicah in pod nadzorom strokovnega delavca. Nadzorna oseba bo otrokom le podajala navodila in jih vodila skozi proces samotestiranja ter v nobenem primeru otroka ne bo testirala (jemala brisa ali kako drugače posegala v otrokovo telesno ali duševno integriteto). Prav tako se nihče z izjemo vašega otroka ne bo smel dotikati seta za samotestiranje v času, ko se samotestiranje prične izvajati. Pred pričetkom prvega samotestiranja si bodo učenci skupaj z nadzorno osebo podrobno ogledali video posnetek, kako se pravilno samotestirati, in bodo skozi proces samotestiranja ustrezno vodeni. Postopek bomo na šoli prikazali že v ponedeljek, 13. 11. 2021, prosimo pa vas, da nam pri tem pomagate in postopek povadite doma.

Zaradi lažje organizacije in izvedbe samotestiranja, bomo v sredo, 17. 11. 2021, staršem učencev prve triade, za katere starši menite, da je otroka postopka strah, omogočili njihovo prisotnost pri izvedbi samotestiranja. Ker so oddelki prve triade zelo številčni vas prosimo, da je prisoten le eden od staršev in še to v resnično nujnem primeru in ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov (maska, razdalja, PCT).

V sredo učenci v šolo prinesejo set za samotestiranje, ki jih starši prevzamete v lekarni. Za prevzem testov za samotestiranje, boste starši potrebovali otrokovo kartico zdravstvenega zavarovanja. V primeru, da kdo od učencev testa ne bo prinesel v šolo, bomo na šoli omogočili testiranje z drugim testom. V primeru, da se bo to pri določenih učencih pogosteje pojavljalo, vas bomo o tem obvestili in vas prosili, da nadomestite izposojene teste. Predvsem za mlajše učence bi priporočili, da se že doma dobro seznanijo s testom, ki ga bodo uporabljali, saj je v obtoku več vrst setov za samotestiranje.

Opomniti bi vas želeli tudi, da je nošnja mask pri pouku obvezno za vse učence ves čas, ki ga preživijo v šoli. Trenutno učenci maske nosijo s sabo v šolo. Če bo Vlada RS poskrbela za maske za učence, kot je bilo napovedano, jih bomo učencem razdelili na šoli. O tem bodo učenci pravočasno obveščeni.

Učenci, ki kažejo znake bolezni, naj ostanejo doma in naj ne hodijo v šolo, saj se bi to bilo zelo nespametno in nevarno dejanje

Zaradi boljše preglednosti ponovno navajamo nekaj ključnih aktivnosti in rokov, ki bodo omogočili ustrezno pripravo na in kasnejšo izvedbo samotestiranja:

  • prejeto soglasje učenci razredniku vrnejo najkasneje do torka, 16. 11. 2021 (za učence v karanteni bodo veljali drugačni dogovori, ki jih bo sporočil razrednik), razrednik pa starše učencev, ki izjave ne bodo dostavili, obvesti o izvajanju pouka na daljavo,
  • v sredo učenci prinesejo set za samotestiranje s sabo v šolo,
  • najkasneje do srede, 17. 11. 2021, je šoli potrebno omogočiti vpogled v izpolnjevanje pogoja PC, da se učencu, ki ta pogoj izpolnjuje, ne bo potrebno samotestirati,
  • za učence, ki se ne bodo samotestirali, bo od 17. 11. 2021 dalje pouk potekal na daljavo,
  • v kolikor se starši naknadno odločite za samotestiranje, morate šoli vrniti pisno soglasje, da z datumom prejema soglasja učencu lahko omogočimo spremljanje pouka v živo.

Urnikov v času izvedbe samotestiranja ne bomo spreminjali, kar pomeni, da se učenci lahko udeležujejo tudi predur oz. dejavnosti, ki so predvidene pred 1. učno uro. To velja tudi za sredo, 17. 11. 2021.

Ob zaključku bi vas ponovno želeli prositi, da vsi skupaj zasledujemo največjo korist vseh otrok in na čim bolj miren, odgovoren in dostojanstven način skupaj premostimo to izjemno težko obdobje, ki ga živimo.

Uporabne povezave:

https://www.nijz.si/sl/samotestiranje
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/samotestiranje_infografika_mz_0.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/protokol_ucenci_november_p.pdf

 

IZJAVA  – SAMOTESTIRANJE

Soglasje-samotestiranje-ucenci

 

Lep pozdrav.

Šentjur, 15. 11. 2021                                                                        mag. Jure Radišek,                                                                                                                                                                                                 ravnatelj OŠ Franja Malgaja Šentjur

Še osebna nota ravnatelja.

Ravnatelj in šolski kolektiv smo v šoli dolžni zagotoviti pogoje za varno in zdravo učno okolje in se bomo zavzemali, da Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur ostane odprta, učenci pa pri pouku v učilnicah ali na daljavo. Zavedamo se, da je izvajanje vseh ukrepov za učence, za učitelje in za starše zahteven izziv in da se ob tem pojavljajo tudi različne stiske. Razumemo tudi te, a ob vsem tem razumevanju vse vljudno prosimo oz. pozivamo, da za to ne krivimo več šole, drug drugega ali kogarkoli označujemo za krivca nastale situacije.
Menim, da je trenutna epidemična slika in posledično negativno vzdušje v družbi zelo resna stvar, ki od nas zahteva težke a nujne odločitve in preseganje vseh do sedaj znanih ovir, tako čustvenih, značajskih, ideoloških, pa tudi zdravstvenih. Naj pa ta nikjer najmanj pa v šoli ne preseže etičnih in moralnih načel. Ni potrebno, da nestrpnost, razdvojenost in sovražnost prenesemo še v šolo.
Vsak naj se zase in za svojega otroka, v svojem notranjem jazu in razumu vpraša, kaj in kako lahko pripomore k izboljšanju epidemioloških razmer in naj se zavestno odloči, ali bo otroka poslal v šolo ali se bo odločil za šolanje na domu.

Moramo premagati to krizo in iz nje najti pot enotni. To je naša dolžnost in naša odgovornost – ker druge poti enostavno ni. 

Kot član Združenja ravnateljev, objavljam tudi dopis Združenja: Izjava Zveze ravnateljev 12_11_2021

S spoštovanjem,

Ravnatelj, mag. Jure Radišek in kolektiv OŠ Franja Malgaja Šentjur

 

 

Dostopnost